Igazi superfood: a kendermagolaj
Ha először hallasz a kendermagolajról, valószínűleg felszalad a szemöldököd, hiszen sokan rögtön a tudatmódosító szerekre asszociálnak. Most segítünk eligazodni ebben a kérdésben és elmondjuk miért is egy igazi superfood a kendermagolaj.
Egy család, két különböző növény
A kendermagolajat, ahogy a neve is mutatja, a kender növény magjából vonják ki. Ez hasonló módon történik, mint az olívaolaj esetében: hidegsajtolással. Bár a Cannabis sativa L. és a marihuána (kannabisz) ugyanabba a családba tartozik, a két növény jelentősen különbözik egymástól.
A legnagyobb különbséget természetesen a tudatmódosító THC mértékében kell keresni. Ez a pszichoaktív anyag a kendermagolajhoz használt növényben nem magasabb, mint 0,3% (a kannabisz esetében ez akár 28% is lehet). A kész termék pedig természetesen semmilyen tudatmódosító hatással nem rendelkezik.
Nélkülözhetetlen összetevők
A szervezetünknek szüksége van olyan elemekre, melyeket önmagában nem képes előállítani és ezért kiegyensúlyozott étrendünkön és táplálékunkon múlik, hogy felvegyük őket.
A hidegsajtolással kinyert értékes, intenzív mogyoróízű kendermagolaj megőrzi a magok számos, rendkívül jótékony hatását. Egyedülálló módon gazdag Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban 1:3 arányban. Ez az arány teszi ezt az étrend-kiegészítőt ajánlottá szervezetünk számára.
Az Omega-3/Omega-6 esszenciális zsírsavak optimális aránya a kendermagolajban:
- Jótékony hatással van a szív- és érrendszerre*
- Segít a koleszterin- és trigliceridszint szabályozásában*
- Szabályozza a glükóz anyagcsere folyamatát cukorbetegeknél*
- Támogatja az immunrendszert és hatékonyabbá teszi szervezetünk reakcióit*
- Gyulladáscsökkentő hatású*
*Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) konszolidált listáján található még tartáson/függőben lévő egészségre vonatkozó állítások!
Mik azok az esszenciális zsírsavak?
Az esszenciális zsírsavak olyan tápanyagok, amelyeket a szervezetünk nem képes saját maga előállítani. Így kizárólag táplálkozással és táplálékkiegészítővel lehet őket bevinni.
Az Omega-6 a szervezetünk proinflammatórikus (gyulladásos folyamatok irányítása), míg az Omega-3 a gyulladásgátló tevékenységekért felelős. Az esszenciális zsírsavak alapvető fontosságúak a membránsejtek növekedéséhez és egészségéhez, a hemoglobin szintéziséhez, a szexuális működéshez, a szaporodáshoz és még sok máshoz is.
Miért fontos az Omega-3 és az Omega-6 megfelelő arányának megtartása?
A túlzott Omega-6 bevitel, ha nem áll egyensúlyban a megfelelő Omega-3 bevitellel, elősegítheti a gyulladásos betegségek kialakulását, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Növényi olajok Omega-3 és Omega-6 aránya:
- Lenmagolaj 4:1
- Repceolaj 1:2
- Kendermagolaj 1:3
- Szójaolaj 1:8
- Olívaolaj 1:9
- Búzacsíraolaj 1:10
- Földimogyoróolaj 1:62
- Napraforgóolaj 1:71
A WHO szerint a fejlett országokban a táplálkozás teljesen kiegyensúlyozatlan az Omega-6 felé, az Omega-3 bevitelhez képest, 30:1 arányban. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünkben nagy a kockázata annak, hogy hosszantartó gyulladásos állapotba kerüljön, ami a kórokozók kialakulásához vezethet, különösen olyan kockázati tényezők jelenlétében, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a stressz és az elhízás.
A Hempy kendermagolaj és lágyzselatin kapszula tehát nemcsak magas E-vitamin tartalmának illetve az Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak köszönheti népszerűségét, hanem annak, hogy ezeket a megfelelő arányban tartalmazza.