Kurkuma, a gyógyhatású csodaszer
A kurkumáról mindenkinek egy egzotikus indiai fogás jut eszébe. Nem véletlenül, hiszen India termeli ki a világ kurkumakészletének 80%-át. Ez az igazán ízgazdag, kissé fás aromájú, gyömbéres-citrusos fűszer nem csak a keleti konyha finomságait ízesíti meg. Nagyfokú gyógyhatása egyre inkább bizonyított, sőt sok helyen „aranyfűszerként” is emlegetik ezt a csodaszert.
Nézzük meg, mitől különleges ennyire ez a fűszer!
A kurkuma évezredek óta használt fűszer és gyógynövény
Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, és ennek nyomait több ezer éves feljegyzések őrzik.
A kereskedőknek köszönhetően pedig már az ókori Görögország lakói is találkozhattak a kurkumával. Külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító és az ízületeinknek is jót tesz. De, régebben például a kurkumagyökér pépesítésével készült italt alkalmaztak a skorpió- és pókcsípésekre, kígyómarásokra is. Nem véletlen, hogy gyarmati időkből származó elnevezés szerint angolul szent pornak (holy powder) is nevezik.
Kurkuma külsőleg
Kozmetikumként alkalmazva, indiában a testet fiatalító, megtisztító szerként is használják: a nők például kurkumás vizet használnak arctisztítóként, ami remekül használható a pórusok tisztítására.
A kurkuma nagyon jól szabályozza a faggyúmirigyek működését, emellett serkenti a vérkeringést, hozzájárul a kollagén-termelődéshez. Segít kiegyenlíteni a bőr tónusát. Erős gyulladáscsökkentő hatással bír, melynek köszönhetően nyugtatja is a bőrt. Ezért, egy kurkumát tartalmazó arcápolási rutin igazán ragyogóvá varázsolhatja arcbőröd.
Belsőleg alkalmazva
Nemcsak külsőleg, de belsőleg alkalmazva is bőrfiatalító hatású. Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szerként tartják számon. De, univerzális gyógyszerként is használják: ajánlják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen is. Zsíros ételek fogyasztása utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre is egyaránt alkalmazzák.
Légzési nehézségek esetén pedig gyakori, hogy kurkuma-főzettel inhalálnak, de mézben vagy tisztított vajban feloldva köptetőként és köhögéscsillapítóként is használható.
Sok-sok nyugati tanulmány is bizonyította már a kurkuma kivonatának, a kurkuminnak a jótékony hatását. A legtöbben a texasi Houston Egyetem professzorára, Aggarwalra hivatkoznak, aki a kurkumin erejét abban látja, hogy mintegy őrködik az egészséges sejtek biokémiai folyamatain. Tanulmányai bizonyították, hogy a terápiás alkalmazása tekintetében nagyon hasonlóan működik a flavonoidokhoz. Antioxidáns hatású, serkenti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és egyéb enzimeket, hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyület.
Gasche, a bécsi egyetem gasztronómiaprofesszora szerint például a bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladásokra adott gyógyszereknél sokkal hatékonyabb lehet.
Nyugodtan alkalmazd a konyhában is!
Egy késhegynyi kurkumát bármikor bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, vagy levesbe. Szépen színezi és ízletessé teszi például a rizst. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek, zöldséges ételeknek egyaránt. De, egy kurkumás chai tea fogyasztása is megtámogathatja általános egészséged.
Tényleg szent porral van dolgunk!
Nem sok növény büszkélkedhet az emberi szervezetre ennyi jótékony hatású tulajdonsággal, mint a kurkuma. Több ezer éves indiai tapasztalatok és megannyi kutatás is alátámasztja, hogy napi 2 gramm fogyasztásánál már érezhető pozitív hatása. Ezért, ha teheted, mindenképp iktasd be a kurkuma használatát mind külsőleg, mind belsőleg, hiszen egészséged, ezáltal szépséged is meg tudod támogatni vele.
Termékek, amik tartalmazzák ezt a csodaszert: