Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Baba-mama

Tippek babaápoláshoz a nyáron

Hajápolás
Szűrés törlése
2024.06.19 14:00
Tippek babaápoláshoz a nyáron

Melegben és napsütésben is ismerkedni a világgal. Ez a babák feladata a nyáron. A szülőké pedig, hogy eközben megvédjék őket.

Ebben a nagy melegben érdemes pár dologra figyelni. A nagyobb hőség nem csak minket, de a babákat is megviselheti. Van, hogy nyűgösebbek, de akár napirendjük is teljesen felborulhat. A kisbabád bőre pedig különlegesebb odafigyelést igényelhet, hiszen megjelenhetnek rajta különféle rovarcsípések, leégés vagy akár melegkiütés is.

 

Kiütések

Ez az anyukák számára mindig ijesztő lehet, de a babák bőrén nyáron többféle kiütés is megjelenhet. A melegkiütés például azért alakul ki, mert a kisbabák verejtékmirigyeinek kivezető csöve kezdetben még nem működik tökéletesen. A mirigyek hajlamosak elzáródni, aminek következtében megjelennek a kiütések a bőrön. Elsősorban arcon, fejen, tarkón, nyakon és popsin gyakori jelenség, de megjelenhetnek a kevésbé jól szellőző testrészeken is.

Ha megjelennek a kiütések a baba bőrén és ő elvakarja azokat - tovább bonyolítva ezzel a helyzetet - sajnos, ez gyulladáshoz vezethet. Elkerülve a gyulladást, érdemes figyelmet fordítani a baba bőrének gyakori szellőztetésére. Ne hagyd például hosszú ideig egy helyen feküdni. De, könnyen megelőzheted a kiutésejet jól szellőző pamut ruhák választásával, hiszen ezeknek jó a nedvszívó képessége és a bőr is megfelelően lélegzik használatuk során.

A praktikák mellett pedig mindig natúr, gyengéd összetevőjű babaápolási termékeket válassz.

 

Rovarcsípések

A rovarcsípések szintén sokszor megtörténhetnek a nyáron, a világ felfedezése közben. Természetesen, itt is fontos a megelőzés, de arra érdemes figyelni, hogy a hagyományos bolti rovarriasztók tele vannak a babákra veszélyes anyagokkal, amik akár az idegrendszerüket is károsíthatják. Ezek helyett válassz inkább természetes összetételű rovarriasztókat, amelyek inkább illóolajakat tartalmaznak, mert sok van köztük olyan, amit a rovarok nem kedvelnek. Ilyen növény például a levendula és a citromfű is, amiket akár az ablakpárkányon vagy a teraszon is elhelyezhetsz.

Ha ennél hatékonyabb módszert szeretnél, akkor használj tisztán illóolajat. Ezt alkalmazhatod párologtató mécsestartóval is, de a baba ágyába is cseppenthetsz néhány cseppet az illóolajból. Ami fontos, hogy előtte mindenképp győződj meg az olaj származásáról és összetételéről.

Ha pedig, már megcsipkedte valami a babád, akkor itt is érdemes a természethez fordulni, hiszen a gyulladáscsökkentő növényekkel tökéletesen kezelheted az érintett területeket. Kisebbeknél a kamillás borogatás nyugodt szívvel alkalmazható. Darázscsípésre pedig nagyon hatásos tud lenni a paradicsom. Ha viszont nem szeretnél pacsmagolni és összekoszolni mindent, akkor egy natúr összetevőket tartalmazó popsikrém is hatásos lehet.

 

Egyéb sérülések, bőrszárazság

A babák, gyerekek játszanak. Jönnek-mennek, szaladnak, ezért gyakran megesik, hogy kisebb nagyobb sérüléseket ejtenek magukon. Persze, ettől szép ez az időszak, de a szülőként nem árt felkészültnek lenni.

Nem kell félni, ezek a sérülések részben persze abból is erednek, hogy a babák bőrének hámrétege vékonyabb, így sokkal könnyebben sérülnek meg. Az egyszerűbb horzsolásokat remekül gyógyítja egy natúr összetevős általános kenőcs vagy popsikenőcs, mivel a cél itt is az, hogy csökkentsük a gyulladást, fertőtlenítsünk és hámosítsunk. A nagyobb sebek esetén pedig fontos a fertőtlenítés, amihez patikákban már sok-sok féle barát készítményt találsz. És ha súlyosabbnak ítéled a helyzetet, ne félj orvoshoz menni! Inkább tartsanak aggódósnak, mint hogy bármi baj történjen.

 

Napégés 

Persze, egész pici babáknál egyértelmű, hogy árnyékolással és könnyed pamut ruhákkal védjük a bőrüket. Persze, néha elkerülhetetlen - főleg autóban való utazáskor-  hogy egyszer, kétszer a nap sugarai megtalálják a baba bőrét. Ha kisbabád számára naptejet választasz, akkor érdemes káros anyagoktól mentes, fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt használni, mert az is előfordulhat, hogy a pici lenyalja a kezéről.

Ha a baba mégis leégett, akkor minél jobb gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató anyagokkal ápoljuk a bőrét és kerüljük az irritáló dolgokat, szereket (pl. illóolajak, szinezékek). A házi megoldások közül egyszerű módszer a kamillateával dúsított langyos fürdővíz. A bolti készítmények közül mindenképpen irritatív anyagoktól mentes, natúr, nyugtató hatású testápolót érdemes választani, ami segít a baba bőrét hidratálni.

 

Összességében sok-sok dologra kell odefigyelned, de praktikák mellett, a megfelelő natúr babaápolási termékek is segítségedre lesznek, hogy úgy éljétek meg a nyarat, ahogy azt te és kisbabád is megérdemli.